Fordele og ulemper ved grønne tage/sedumtage

Der findes både fordele og ulemper ved sedumtage. Efter vores overbevisning opvejer fordelene dog ulemperne. Vandtilbagehold, øget biodiversitet og længere levetid for dit underliggende tagpap er blot nogle af de mange fordele, som du kan læse mere om herunder.

Fordele ved grønne tage

Fordelene er mange, men det kan alligevel være en god idé at gøre dig nogle overvejelser, inden du kaster dig ud i at bruge sedumtag til dit projekt. Her har vi udvalgt de vigtigste punkter, som forhåbentligt kan hjælp dig på vej.

Bedre trivsel med udsyn til grønne tage

Vores sedumtage er en klimavenlig og miljørigtig systemløsning, der også har positive effekter på vores trivsel. Gennem de seneste år er begrebet biofilisk design blevet mere og mere udbredt. Biofilisk design kan øge menneskers trivsel ved at integrere naturen i det omkringliggende miljø blandt andet i kontormiljøer. De fleste oplever det for eksempel som mere behageligt at have udsyn til grønne tage end til sorte tagflader. Dette mindsker stressniveauet og forøger livs- og arbejdskvaliteten.

Sedumbakker til grønt tag fra Nature Impact

Længere levetid for dit tagpap

Grønne tage har en lang levetid. Et sedumtag står flot år efter år og har en levetid på mere end 40 år ved korrekt drift og vedligeholdelse. Endelig har et grønt tag den fordel, at det beskytter det underliggende tagpap mod solens nedbrydende UV-stråler, hvilket forlænger pappets levetid.

Vandtilbagehold

Sedumtage kan optage store mængder af regnvand, og en af de største klimaudfordringer vi står overfor, er blandt andet en stigning i mængden af nedbør. Derfor kan sedumtag være en god investering for fremtiden, da det er særlig godt til at tilbageholde vandet  og en ny måde at indtænke LAR (Lokal Afledning af regnvand) i nye byggeprojekter.

Nature Impacts sedumtage, er testet igennem de seneste år. Vores 60 mm tag kan vandtilbageholde 50% af regnvandet. Om sommeren er dette tal meget højere.
Dermed er et grønt tag fra Nature Impact det fornuftige og miljørigtige valg, specielt for LAR-løsninger.

Biodiversitet

Efterhånden er biodiversitet blev lidt af en trend, hvilket udspringer fra problematikken bag den øgede vækst af byerne, som ødelægger insekternes levesteder. Insekterne har brug for grønne områder, og med et sedumtag etablerer du et spisekammer for insekterne. Flere studier viser nemlig, at sedumtag har en gavnlig effekt på biodiversiteten.

Eventuelle ulemper

På trods af disse mange fordele, findes der som sagt også enkelte, eventuelle ulemper ved et sedumtag. Vi har listet fire faktorer op, som er værd at tage med i overvejelserne.

Montage af sedumtag

Montering (private)

Du kan som udgangspunkt ikke montere et sedumtag selv. Det er bedst at kontakte enten din lokale tagdækker eller tømrer. De ved bedst – så vi anbefaler, at du ikke selv begiver dig ud i monteringen af sedumtag.

Sommarstuga

Et sedumtag er ikke altid grønt og dog

Betegnelsen sedumtag og grønt tag bruges i flæng om levende tage. Dog er et sedumtag, som udgangspunkt, ikke grønt året rundt. Sedummet blomstrer og er grønt og frodigt om foråret og sommeren. Til efterår og vinter skifter vores standard sedumtag, Nature Roof, farve og bliver rødligt ligesom træerne i skoven. Ønsker man et grønt sedumtag hele året, kan det være en god idé at vælge vores Evergreen Roof, der er lavet af sedumsorter, der altid er grønne.

Hvad koster et sedumtag?

Prisen af på sedumtag er afhænger naturligvis af størrelsen på taget, samt omkostninger til montering. Hvis du allerede har installeret et tagpap tag, og derfor et velfungerende tag, men ligger et sedumtag ovenpå, vil det forlænge levetiden af dit tagpap. Derfor kan et sedumtag være en rigtig god investering, og på længere betale sig.

Solceller og sedumtag

Mindre plads til solceller

Mange tror at, hvis man vælger sedumtag, vil man ikke have nok tagareal tilbage solceller. Faktisk kan du godt få begge dele. Selvfølgelig vil solcellerne tage noget plads fra sedumtaget, men faktisk er de to gode venner. Med et sedumtag vil dine solceller ikke skulle bruge lige så meget energi på køling, og du vil dermed får mere effektive solceller.

SPørgsmål & SVAR OM GRØNNE tage

Kan sedumbakkerne placeres direkte på tagpappet, og skal tagene vandes? Find svarene i vores FAQ on grønne tage.

DOWNLOAD MATERIALE

Her kan du finde datablade, certifikater, udlægningsvejledninger og brochurer, du kan downloade direkte til din computer eller mobil.

grønne tage cases

Grønne tage fungere til mange forskellige typer af byggeri. Læs vores cases og se de mange eksempler.